29 ene 2011

Models d’aplicació didàctica de la PDI segons Pere Marquès:

Tots els models d'utilització de la pissarra digital es basen en la seva capacitat per a presentar col·lectivament a l'aula qualsevol tipus d'informació que aportin el professor i els estudiants o que estigui disponible a Internet.
Són moltes les possibilitats d'utilització i d'aprofitament didàctic de la pissarra digital en l'aula. A continuació es presenten algunes propostes de provada eficàcia:
MODEL 1: Suport a les explicacions del professorat
Els professors poden donar suport a les seves explicacions projectant pàgines web i altres materials digitals que ofereixin: imatges, esquemes, simulacions virtuals, vídeos, punts de vista, notícies de la premsa digital, presentacions d'institucions i empreses, contes, jocs... Per descomptat, també poden projectar vídeos, materials en suport CDROM, DVD o fins i tot programes de televisió.

MODEL 2: Presentació d'activitats i recursos per al tractament de la diversitat.
Al disposar de més recursos per a presentar col·lectivament en l'aula, el professorat pot donar una millor resposta a les diferències individuals dels estudiants en les seves explicacions (uns més visuals, altres més abstractes, amb diversos estils cognitius...).
MODEL 3: Presentació pública de recursos per part dels estudiants.
MODEL 4: Presentació pública de treballs realitzats en grup

MODEL 5: Suports en els debats: ús conjunt pel professor i els estudiants.

MODEL 6: El racó de l'ordinador.
Fins i tot sense connectar el vídeo projector, el sistema informàtic (ordinador, impressora, escàner...) també contribuirà a atendre la diversitat i la multiculturalitat dels alumnes de la classe.

MODEL 7: El periòdic en classe i la diversitat multilingüe

MODEL 8: Videoconferències i comunicacions col·lectives on-line en classe.

MODEL 9: Realització d'exercicis i altres treballs col·laboratius en classe.
El professor pot projectar activitats multimèdia interactives des de suports on-line o disc, i organitzar la seva realització col·lectiva. Per exemple, pot dirigir preguntes sobre un determinat exercici a un alumne concret o a un grup d'ells i promoure discussions sobre els punts de vista divergents de diversos alumnes. També pot dividir la classe en grups i demanar a cadascun que busqui una solució, que es verificarà quan s'introdueixin les respostes en l'ordinador. Es poden fer lectures col·lectives interactives...

MODEL 10: Correcció col·lectiva d'exercicis en classe.

MODEL 11: Preguntes no previstes.

MODEL 12: La pissarra “recuperable"
Amb l'ajuda d'un editor de textos i la pissarra digital, el professor pot projectar qualsevol informació que escrigui (definicions, esquemes, operacions...) com si ho fes en una pissarra convencional.  
MODEL 13: Síntesis conjuntes.

MODEL 14: Multiculturalitat a l'aula.

MODEL 15: Aprenentatges sobre la utilització de programes informàtics.
Si es disposa d'una pissarra digital a l'aula d'Informàtica es faciliten molt els processos d'ensenyament- aprenentatge sobre el maneig dels programes informàtics. A través de la pissarra digital, el formador pot anar mostrant el resultat de la seva interacció amb el programa objecte d'aprenentatge mentre convida als estudiants que repeteixin aquestes accions davant el seu ordinador i comprovin que obtenen els mateixos resultats. Als estudiants els resulta més fàcil “veure” el que han de fer que “escoltar” les instruccions verbals del professor.
MODEL 16: La pissarra digital i la intranet de centre
Quan el centre disposa d'una intranet (connectada a Internet), la pissarra digital es converteix en una finestra d'aquesta xarxa que actua a manera de reposador de la informació digital que generen els professors (materials didàctics) i els estudiants (treballs), dels recursos que troben en Internet d'interès per a l'assignatura, dels materials que provenen de les editorials...
MODEL 17: La webcam i l'escàner
Amb l'ajuda d'una webcam o d'un escàner, qualsevol document pot presentar-se a través de la pissarra digital. Això pot resultar especialment útil per a comentar conjuntament els treballs dels més petits (Educació Infantil), per a revisar entre tots els treballs realitzats en el quadern...



Recurs molt útil per saber com hem d'utilitzar la PDI i molt més!


En aquest PDF d'en Pere Marquès, podeu trobar informació molt útil de la PDI  com per exemple:
  • Models d'aplicació didàctica.
  • Plantejaments pedagògics per a l’ús de la PDI.
  • El valor afegit de les PDI
  • ...
Desitgem que us sigui útil!

26 ene 2011

Resposta a la pregunta dels números!

Hi ha força informació per a treballar les matemàtiques amb la pdi. Com sempre, recomenem mirar la pàgina de Xtec, que sempre té molts recursos. A més, he trobat un webblog que crec que és molt interessant: http://anaredondo.wordpress.com/2008/11/01/uso-de-pizarras-digitales-en-el-segundo-ciclo-de-educacion-infantil/

Dins d'aquesta web hi ha nombroses activitats de lletres, contes i matemàtiques. Una d'elles és aquesta, per aprendre a contar fins al deu (http://www.childtopia.com/) però també hi ha moltíssimes més.

Espero que et serveixi aquesta informació!

Més recursos. Monogràfic del Xtec.

Aquí us adjunto l'enllaç per a que pogueu veure un monogràfic sobre la PDI que han penjat a la pàgina Xtec. Podeu trobar moltíssima informació per a complementar tota la que us estem donant a aquest bloc.

Cliqueu aquí per a descarregar-ho en format pdf.



Esperem les vostres aportacions sobre el tema.

Tutorial per utilitzar la PDI!

En resposta a la pregunta de la Raquel, dir que hi han molts cursets per a aprendre a utilitzar la PDI, però també hi han turorials a Internet on en pocs minuts en introdueixen en la manera de treballar amb la PDI AQUI us deixo un vÍdeo que us pot servir per a tenir un primer contacte amb la PDI.

25 ene 2011

Aperenem les parts del cos!!

 
Aquí podeu trobar dieferents activitats per treballar les parts del cos, d'una manera molt dinàmica i també els sentits!!!

Aprendre les lletres!

Un dels objectius d'Educació Infantil és aprendre les lletres. Aquí us deixem divereses pàgines webs amb activitats per la Pissarra Digital Interactiva que ens poden ajudar a discriminar, identificar i realitzar les diverses lletres. 











També podeu trobar fitxes per a treballar les lletres de manera tradicional: 
  1. http://www.vedoque.com/fichas/EI5Lecto2cosasdeclase.pdf
  2. http://www.vedoque.com/fichas/EI5Lecto1Cosasdeclase.pdf
  3. http://boj.pntic.mec.es/~jverdugo/lectoescritura.htm

Si algú vol recomanar alguna pàgina web, endavant, estarem molt agraïdes! 

18 ene 2011

Fem exercicis amb la PDI?


Utilitzar la PDI com a recurs per portar a terme qualsevol activitat o exercici, beneficia tant als mestres com als alumnes:
  • Menys temps de preparació d'activitats
  • Les activitats són reutilitzables
  • Hi ha molta varietat de tipus d'activitats
  • Els alumnes participen molt més
  • La lluminositat i la sonoritat augmenten la motivació

"Tota la classe pot interactuar i observar el que els altres companys fan i interactuar amb ells"

A la xarxa podem trobar mots dels recursos per treballar amb la PDI, a continuació podeu veure uns enllaços de pagines web on trobar recursos educatius:


En aquesta web trobareu recursos educatiu per treballar els números, les lletres, les estacions de l'any... mitjançant fitxes interactives, recursos audiovisuals i Bits dinàmics multidioma. GRATUÏTS!






11 ene 2011

Com podem aprofitar al màxim la PDI?

Començarem al blog amb una activitat força senzilla, el conte! Explicar contes a la Pissarra Digital Interactiva ens ofereix imatges d'una mida més gran, elimininant així problemes com que no tos els nens vegin la pàgina que s'està explicant i que perdin el interés pel conte. A més, tenim la sort de poder acompanyar les imatges amb so. I per últim, tot i que també podem trobar contes en els què no cal fer cap esforç a banda d'escoltar; tenim la possibilitat d'explicar a classe contes interactius, en què els nens tenen un rol totalment actiu i que permet treballar continguts d'una manera més efectiva.Tenim dues possiblitats per treballar amb els contes:


  • A més d'escoltar contes o llegir contes interactius, fins i tot hi ha pàgines com aquesta (http://www.chabelo.com/cuentacuentos/arma/index.php) que t'ajuden a crear el vostre propi conte. Si us animeu fins i tot podeu fer el vostre propi conte amb programes com el Tux Paint (molt similar al Paint) escollint les imatges i els diàlegs i fins i tot dibuixant i escribint amb els nens tot el conte!
Posarem més enllaços de webs on poder trobar contes a la part d'enllaços, per si us serveix!

Exemple d'activitat a l'aula amb la PDI

En aquest vídeo podeu veure com s'utilitza el recurs de PDI amb nens de 4 anys:






Què és una pissarra digital interactiva (PDI)?

Es defineix com un sistema tecnològic de diferents dimensions integrat per un ordinador (generalment connectat a Internet), un videoprojector que serveix per projectar sobre una pissarra blanca continguts digitals per visualitzar en grup, i un dispositiu controlador, com ara un punter (fix o mòbil), que funciona com a ratolí i llapis sobre ella. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció. Es converteix en una gran eina en l'àmbit de l'enseyança.

Avantatges
Inconvenients

1-Motivació als alumnes i fan que participin activament a les activitats

2- Permet compartir i accedir a molts recursos a classe

3- Facilita la comprensió de les imatges, simualcions, etc, l'aprenentatge, l'ensenyament, i sobretot, els assoliments dels objectius educatius

4- l'escriptura a la PDI és més fàcil i còmode

5- Rennovació metodòlogica i canvi en la educació

6- Treballar amb el software que vé associat proporciona noves funcionalitats, com capturar imatges, zoom, etc.



1- Connexió a Internet ràpida i eficient

2- El videoprojector ha d'estar situat al sostre i amb bona lluminositat, per tal de reduir les ombres

3- Elevat cost de manteniment

4- Els mestres han de canviar la seva forma d'ensenyar, això comprta voluntat de canvi i millora de la pràctica docent

5- La cal·libració és molt importatnt, perquè el videoprojector és mòbil

6- Els mestres han de rebre una bona formació didàctica-tecnològica, per tal de poder superar els obstàcles que la pissarra diigital interactiva li pugui crear



Podem trobar tres tipus de Pissarra Digital Interactiva:
  • PDI
  • PDIP (Pissarra Digital Interactiva Portàtil, que pot convertir qualsevol superfície en PDI).
  • Tablet Monitor (Tableta des d'on es pot controlar la PDI)

Aplicació a l'aula

La PDI es podem aplicar a l'aula de maneres diferents com per exemple:

  • Projectar continguts de les webs
  • Imatges
  • Mapes conceptuals
  • Ejercicis de simulacó
  • Videos
  • Programes de tv


D'aquesta manera a l'aula es fomenta l'atenció dels alumnes i també es recolza les expliacacions dels mestres.